Csipke kalap

   Terítőminta alapján kezdődött. Az első néhány sor valóban a leszámolható rajz szerint készült, azonban hogy kalap legyen a további 8 sort és a befejezést átalakítottam kicsit.



   Minta:

1: 14 láncszemből gyűrűt készítünk.
2: A gyűrűbe 24 rövidpálcát horgolunk.
3: 24 rövidpálca az előző sor pálcái fölé.
4: 6 láncszemet 1 rövidpálcával leöltünk az előző sor minden második pálcájába. A sort így körülhorgolva tizenkét kis ívet kapunk.
5: 3 rövidpálcával elérjük a közepet, majd 6 láncszemet 1 rövidpálcával a következő kis ív középső láncszemébe öltünk. Szintén 12 kis ívet horgolunk körben.
6: 3 rövidpálcát horgolunk az első ív közepéig, majd 5 láncszemes pikót horgolunk, és 3 rövidpálcát az első ív második felébe. Így tovább 12 ívben, mindegyikben 5 láncszemes pikóval.
7: Az első ív rövidpálcáira 3 rövidpálcát, a pikóba 2 rövidpálcát horgolunk. 6 láncszem, és egy rövidpálcával a következő pikóba öltünk. Így haladunk tovább: 6 láncszem, 1 rövidpálcával a soronkövetkező pikóba öltve.
8: 1 egyráhajtásos pálca a pikón lévő szemre, 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca a pikón lévő szemre, 5 láncszem. A következő egyráhajtásos pálcát a soronkövetkező pikón lévő szembe horgoljuk.
9: A két pálca közötti láncszemre horgolunk: 2 egyráhajtásos pálca, 2 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca. a pálcacsoportok között 3 láncszemet horgolunk.
10: 3 rövidpálca a középig, ott horgolunk: 3 erp, 2 lsz, 3 erp. 1 lsz a pálcacsoportok közé.
11-14: 3 rp a középig, ott horgolunk: 3 erp, 2lsz, 3 erp. Nincs lsz a pálcacsoportok között.
15: 3 láncszem-ez megfelel az első erp-nek. 2 erp, a másodikra egy 5 láncszemes pikó, a középbe 3 erp, a középsőre 5 láncszemes pikó, a következő 3 pálcára is erp, az elsőre egy 5 láncszemes pikó. Így körben haladunk: minden pálcára erp, a közepekbe 3 erp. A pálcacsoportok fölé 3 pikót teszünk: a közép előtti erp-re, a középső erpre, és a közép utáni erp-re.

   Az enyém kb 35 cm átmérő méretű lett. Baba kalap. :))
Természetesen a méret függ a fonal vastagságától, a horgolótű számától, és attól is, mennyire lazán vagy szorosan képzi a szemeket a horgoló...

Megjegyzések